Z hlavy na nohy!

Bába, babi nebo babička? (Kristýna Opletalová)

04.05.2010 21:49

Už je to tady. Rozhodla jsem se, že napíšu o všude přetřásaném a všemi diskutovaném videu. Patřím k půl milionu lidí, kteří na kanálu YouTube zhlédli předvolební agitaci Marty Issové a Jiřího Mádla s názvem Přemluv bábu, a stále jsem se z toho plně nevzpamatovala. 

Přemýšlím, co bych tak mohla celému dílu vytknout. Že s námi Issová mluví jako učitelka s dětmi? My, školou stále ještě povinní, jsme na takové jednání zvyklí, takže v pořádku. Že je v klipu použito, ač „vypípáno“, sprosté slovo? Jsem přesvědčena, že vulgarismy a další projevy ležérnosti, až nevázanosti by se měly používat při neformální komunikaci, dnes tím však nikoho neokouzlím. Žijeme přeci v době, kdy se běžně píská na prsty a prostředníčkem se ukazuje, že „Kalousek je jednička“. 

Mně na tom všem nejvíce vadí zjednodušování a domněnky založené na předsudcích. Nevěřím, že levici volí jen staří lidé z venkova. Znám i mladé lidi z města, kteří jsou nadšení pro levicové strany. Můžeme se o tom koneckonců přesvědčit v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál, kde oranžově oděnou část publika tvoří často velice mladé tváře. 

Když už jsme u té levice a pravice, mám jednu připomínku. Podle autorů se zdravíme pravou rukou, zatímco levou si vytíráme zadek. Probírala jsem to s několika lidmi ve svém okolí a zjistila jsem, že všichni z nich stejně jako já provádějí hygienu pravou rukou. Je to náhoda? 

Netuším, zda je někdo natolik odvážný, aby si koupil jízdenku na vlak a skutečně vyrazil za svými prarodiči s úmyslem přemluvit je. Obávám se ale, že by případný odvážlivec mohl být nemile překvapen dědečkem a babičkou, kteří už dávno klip viděli a na návštěvu svých vnoučat se připravili. Zdá se mi, že celý projekt seniory podceňuje. Někteří z nich jsou aktivní a o informační technologie se zajímají, eventuálně ještě pracují a přicházejí tedy s internetem nevyhnutelně do styku v kanceláři. 

Nejspíše nemá smysl pohoršovat se nad záměnou Milana Kundery s ženským přirozením nebo nad slibem herců, že přemluvíme-li bábu, dostaneme za odměnu porno. Pochopila jsem samozřejmě nadsazenost klipu, nejsem si jen jistá, zda ji bez problémů odhalí i naši starší spoluobčané. Mnozí z nich jsou osamělí, přecitlivělí a konzervativní. Nedivila bych se, kdyby se ve výsledku místo změny politické orientace jen utvrdili v sympatiích k již dříve oblíbené straně. Copak Issová a Mádl nemají (nebo neměli) prarodiče? Copak nevědí, že každý starý člověk má své „vrtochy“, své vzpomínky, své názory? 

Nemůžeme nikoho přemluvit, aby volil stejnou stranu jako my. Můžeme s ním jen diskutovat a snažit se jej přimět k většímu zájmu o politiku. Doslechnou-li se ti, s nimiž chceme polemizovat, že o nich říkáme: „zatímco oni si v klidu umřou“, tak nejen že je nepřemluvíme, ale ještě je odradíme od jakéhokoliv rozhovoru. 

Mnohem smysluplnější by byl klip vyzývající mladé lidi k účasti ve volbách. Z průzkumů totiž vyplývá, že počet nových voličů, tedy těch, kteří budou letos volit poprvé, se kryje s rozdílem mezi dvěma nejúspěšnějšími stranami v minulých volbách. Kdyby většina mladých zavítala k volebním urnám, výsledek voleb by se konečně podobal více konsenzu společnosti než rozmaru určité skupiny lidí. 

 

Video, o kterém se povídá

Zpět

Diskusní téma: Bába, babi nebo babička?

Datum
Vložil
Titulek

přemluvit či nepřemluvit?

No, to je sice srcceryvné, ale ať se na Mádla s Issovou klidně naštvou, můžou být třeba i smutní. Osobní krize důchodce po shlédnutí tohohle mne vážně nechává zcela klidným.

Když už tu omíláme ty svoje poznatky, znám důchodce, kteří volí demokratické strany, kteří se neženou za vidinou pár stokorun nebo čeho (a ze zisků ČEZ ještě tak, chacha) a svým vrstevníkům vymlouvají to, co si (bohužel, je to tak) nechávají vsugerovat spásnou komunistickou sociální demokracií, tedy socdem v českém podání (protože je to zkrátka jednodušší). A jsem si zcela jist, že ti se nenaštvali, netrpí žádnou újmou ve své outlocitnosti starého člověka, nýbrž jsou rádi, že se tu někdo z mladé generace snaží udržet základy svobody (i když mohou mít spousty výhrad). To, co Ty tu popisuješ, je nějaká forma sociálního vyčlenění, která nemá s tímhle tématem co dělat. Při Tvojí argumentaci by pak totiž nikdo nesměl říct nic, protože se to vždycky někoho dotkne, ať si ho vážíme, nebo ne. Platila by ještě ve větší míře, před čím nás Bůh ochraňuj, jakási preventivní "předposranost," i když tohle je, uznávám, velmi zvláštní rovina.

Datum
Vložil
Titulek

Re: přemluvit či nepřemluvit?

Nechtěla jsem, aby to působilo srdceryvně. A neodpustím si malý "dloub"-podívat se na video=zhlédnout, zatímco shlédnout je dívat na něco zeshora. Leda že bychom to mysleli tak, že tímhle videem pohrdáme:-)

Souhlasím s tebou, že existují aktivní důchodci. V téhle době jim také nic jiného nezbývá a do budoucna pochopí i ti "neaktivní", že tenhle zadlužený stát jim žádný důchod nedá, a tak se vrhnou znova do pracovního procesu. V současné době, kdy na jedno pracovní místo připadá osmnáct žadatelů, to nelze uskutečnit, ale to se snad v nejbližších letech zlepší. Věřím, že prací nebo jiným kontaktem s mladou generací se staří lidé naučí mít nadhled a rozpoznat, co je legrace a co ne.

Přesto se obávám reakcí starých lidí. Doufejme, že pohoršeni nebudou. Nicméně to video je hodně odvážné a nebere si moc servítky. Trochu mě zarazil tenhle jakoby "mezigenerační" spor v době, kdy ze statistik vyplývá, že za pár let budou důchodci tvořit polovinu populace. Musím dát za pravdu Hance (Smrčkové), že sympatie (některých) starých lidí k levici je chybou nás všech a že kdyby to tady fungovalo s důchody lépe, nemusel by nikdo vzpomínat na "staré dobré časy".

Já vím, máš pravdu, že obava před urážkou se nesmí přehánět, neboť by pak člověk nemohl říct nikdy nic. Hezky to vystihl jakýsi Adam v nejnovějším příspěvku. Nakonec je fakt skvělé, že vůbec takový spot mohl vzniknout (před 30 lety by je za to zavřeli) a můžeme mít radost, že se o tom můžeme svobodně bavit. Celá kontroverznost toho videa, všechny ty rozporuplné reakce na něj a de facto i tenhle náš rozhovor dokazuje jeho "povedenost".

Takže závěrem bych chtěla říct toto: ano, je fajn, že mladí lidé (ať už herci nebo nbo kdokoliv) se vyjadřují nějakým způsobem k politické situaci. Hlavně je dobře, že se vůbec něco děje, že lidé jen nesedí doma a nečekají pasivně, až Paroubek ty volby vyhraje. Kdybych ten klip točila já nebo kdybych měla možnost rozhodnout o jeho obsahu, některé věty a obrázky bych vyřadila.

<< 1 | 2

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.