Z hlavy na nohy!

Školné

25.06.2010 13:42

Jste pro zavedení školného? A proč? Myslíte si, že placení školného vyřeší nedostatek financí ve školství?

Zpět

Diskusní téma: Školné

Datum
Vložil
Titulek

hluboká skepse

Pokud jde o efekt zavedení školného, jsem kromobyčejně skeptický. Studenti, kteří si váží toho, že můžou studovat, si studia po zavedení školného budou vážit stejně, akorát si připlatí (jako Vy), kdežto ti, kteří se na přednášky chodí prospat a jsou financováni rodiči, si nechají od rodičů studium platit dál...

Za dosti bludné považuji mimochodem také tvrzení, že "vzdělání je přece investice jako každá jiná", kterou denně slýcháme a která je založena na (neomarxistické?) ideologii "uplatnění na trhu práce" a "praktické aplikace poznatků" u absolventů vysokých škol. Původní středověká idea "universitatis magistrorum et scholarium", která měla umožnit člověku mj. dobírat se podstaty universa, se zajisté dávno rozpadla a zdá se, že ji prozatím těžko co vzkřísí (dožívá snad ještě na pár obskurních katedrách filosofické fakulty). Byla však nahrazena funkční ideou "universitatis pecuniae": absolvent bude hodnocen podle toho, kolik bude vydělávat v zaměstnání, až do něj nastoupí, a vlastně si už podle toho vybírá i onu školu. To ovšem nemá s universitou a v z d ě l á n í m , jak je chápala tradice, nic společného, to je prostě š k o l e n í .

Zajisté lze namítnout, že na prestižních univerzitách v Británii nebo Spojených státech školné je. Tam ale taky existuje dlouhá a nepřerušená tradice soukromého vzdělávání i na středních školách, tam existují elity, které se reprodukují a udávají étos daných společností, tam nehrozí, že peníze se "někde" ztratí. Vzhledem k této skepsi už ale můžu být v ČR jen mile překvapen...

Datum
Vložil
Titulek

větší úcta ke studiu

Souhlasím se zavedením školného. Mluvilo se o tom i v době, kdy ještě žádná finanční krize nebyla, a bylo jasné, že dříve či později se školné zavede. Dnes mají studenti tendenci studovat za každou cenu nějakou vysokou školu (ať je jakkoliv špatná), aby měli titul a také aby nějak využili pět let a nemuseli ještě pracovat. Generace před námi studovat nemohly kvůli původu svých rodičů, nedostatku prostředků nebo prostě kvůli založení rodiny a vychovávání dětí. A nyní jsme se dostali do fáze, kdy se studenti chodí na přednášky prospat, zkontrolovat si emaily nebo zhlédnout film. To určitě není dobře.

Sleduji bedlivě příslušníky své generace a všímám si, že máme větší nároky na životní styl. Mnozí mladí považují za nutnost mít každou chvíli nový mobilní telefon či jinou vymoženost a nevezmou na sebe oblečení, které není značkové. A tyto věci jim často platí rodiče. Mohou-li jim platit toto, proč by jim nemohli platit školné?

Doufám, že školné povede především k tomu, že si začneme vážit toho, že můžeme studovat. Ona to totiž opravdu není žádná samozřejmost. Moje babička např. byla ve 14 letech tzv. totálně nasazená a nemohla jít na střední školu.

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.