Z hlavy na nohy!

Rusko

19.04.2010 13:59

 Co si myslíte o současném Rusku? Je naším (ne)přítelem?

Zpět

Diskusní téma: Rusko

Datum
Vložil
Titulek

Velmoc?

Ano, je problém, že se Rusko cítí jako velmoc. Přitom parametry velmoci splňuje bohužel nikoli třeba ekonomicky (nedej bože úrovní demokracie), ale POUZE tím, že je vlastníkem jádra a má velkou rozlohu. Jde opět o politiku zastrašování. Problematický je postoj Ruska k některým nebezpečím- jako například k íránským tendencím a snaha o destabilizaci (a závislost) energetiky v Evropě. Momentálně nevidím ze strany Ruska nic pozitivního, čím by mělo přitahovat náš zájem o nadstandardní vztahy. Jedinou výhodu v obrazu Ruska jako velmoci vidím v tom, že nic není černobílé a vždy je potřeba vyvažovat. Netvrdím, že USA má nějaké výbojné a dobyvačné nálady, ale, jak je známo, příležitost dělá zloděje.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Velmoc?

ony vůbec jsou nadstandardní vztahy dosti problematické s kýmkoli a bylo by scestné se domnívat, že ČR je může mít s kýmkoli ze světových velmocí, včetně USA. S těmi je může mít Británie, ale ne ČR. Jediná šance na nadstandardní vztahy jsou vztahy se sousedními zeměmi (z nichž největší váhu má Německo), případně ostatními členy EU, což je logické, ale ještě před pár lety to řadě významných českých politiků (včetně současného prezidenta) nedocházelo.

Datum
Vložil
Titulek

podivná velmoc

Taky nevnímám Rusko jako velmoc. Udivuje mě i velký a nečekaný zájem o výuku ruštiny v poslední době. Ještě naši rodiče mluvit rusky nechtěli, třebaže uměli, a najednou se tady objevuje generace, kterou to uchvacuje a spatřuje v tom budoucnost....
Pochyby budí i celá slavná smlouva o odzbrojení, kterou nejspíše podepsaly dvě "nejmocnější" postavy světa v Praze, protože to tam měly obě dvě stejně daleko.

Datum
Vložil
Titulek

Rusko - velmoc

Rusko je především velmoc a velmoc, i když třeba není nepřátelská, nemusí brát ohledy ná zájmy nějaké republičky, pokud ta republička není členem nějaké větší party.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Rusko - velmoc

Ano, to je přesně ono. Rusko se pořád cítí jako velmoc. Má tendenci k velkým gestům, např. vyhrožování válkou v případě postavení radaru v Brdech, utažení kohoutků atd. Nechci vypadat jako paranoidní xenofob, ale myslím, že bychom měli být ve vztahu k Rusku velice opatrní.

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.