Z hlavy na nohy!

Máme se radovat? (Kristýna Opletalová)

28.10.2010 16:36

Od vyhlášení výsledků komunálních voleb uběhl již nějaký čas. Můžeme tedy volby s mírným odstupem zhodnotit a zamyslet se nad tím, zda zvítězili ti nejlepší kandidáti.

Největší počet zastupitelů v celé republice má strana ODS, přestože ztratila v několika městech své prvenství. Díky velkému množství pomyslných stříbrných a bronzových medailí však „modří“ neztratili vliv na politickou situaci v zemi. Seznam měst, v nichž ODS vyhrála, je i po výše zmíněných porážkách stále dost dlouhý: Beroun, Klatovy, Kladno, Rakovník, Mladá Boleslav, Rokycany, Louny, Teplice, Jablonec nad Nisou, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Pelhřimov, Nový Jičín, Vsetín, Uherské Hradiště, Litoměřice, Jičín. ČSSD má na svém kontě přibližně dvakrát větší počet vítězství než ODS.

Pravděpodobně největším překvapením letošních voleb je podpora rozličných lokálních uskupení. Tato hnutí, často vzniklá ad hoc, obsadila první místa v Benešově, Kolíně, Kutné Hoře, Českých Budějovicích, Strakonicích, Domažlicích, Karlových Varech, Mostě, Liberci, Semilech, Ústí nad Orlicí, Šumperku, Opavě a Břeclavi. V Kolíně získala místní hnutí první a třetí místo, čímž se strany ODS a TOP 09 ocitly spolu s komunisty na čtvrtém místě.

Spíše výsměch než lítost si zaslouží propad Věcí veřejných. Je vtipné, že ještě před pár měsíci tolik lidí Věci veřejné volilo. A nyní ti stejní lidé pochopili, že „strana přímé demokracie“ je jeden velký podvod, a tak volili někoho jiného. Podezřelý spolek s Radkem Johnem v čele byl podle mého názoru průhledný od samého počátku a každý inteligentní člověk mohl sexy pózy blondýnek a šalamounsky nevyhraněné fráze rozklíčovat bez větší námahy. Mimochodem, má vůbec ve vládě být strana, která není schopná necelých pět měsíců po sněmovních volbách obhájit svou pozici ve volbách komunálních?

V hlavním městě získala největší počet hlasů strana TOP 09. Většina lidí to vnímá jako vysvobození z vlády ODS a nadšeně hovoří o velké změně. Podíváme-li se ale na výsledky voleb do zastupitelstev jednotlivých městských částí, zjistíme, že občanští demokraté zvítězili v sedmnácti z celkových dvaadvaceti pražských obvodů. V Praze 6 získala ODS 21 ze 45 zastupitelských křesel, zatímco TOP 09 se může pyšnit pouhými devíti zastupiteli. Starostou Prahy 6 zůstane Tomáš Chalupa, který v uplynulém volebním období komunikoval s občany pouze jednou, a to den před sněmovními volbami, kdy je žádal o hlas. Imunita, ani poslanecké náhrady nejsou asi blonďatému muži dost, proto se rozhodl obhájit svůj mandát na bubenečské radnici. Kdyby snad pan Chalupa nestíhal své četné povinnosti, může mu pomoci jeho žena Kateřina, která byla do zastupitelstva zvolena též.

Sama jsem byla nedobrovolným svědkem předvolební taškařice ODS na Vítězném náměstí v Dejvicích. Hlasitá hudba (Beatles, Queen a rock'n'roll) přilákala zástupy lidí, kteří poslouchali projevy typu: „Ahoj, lidi, já jsem Honza Kalousek a chtěl bych vás poprosit, abyste zítra u těch voleb udělali křížek u strany ODS, díky.“ Než mě vysvobodila přijíždějící tramvaj, vystřídali se na pódiu dva kandidáti, z nichž každý řekl jednu větu. Reakce občanů byly srovnatelné s ovacemi fanynek na koncertech Beatles. Udivuje mě, že někomu stačí tak málo ke štěstí. A také mě děsí, že někdo tak rychle zapomíná. ODS v minulém volebním období rekonstruovala budovu úřadu v Bubenči. Rekonstrukce sice nebyla nutná a projekt stál stovky milionů, ale Tomáš Chalupa je spokojen.

Je poměrně těžké nalézt něco pozitivního na pražských volbách, když lidé pomohli na magistrát kontroverznímu Rudolfu Blažkovi a Milanu Richterovi. V zastupitelstvu Prahy 6 navíc usedne bývalá komunistka Helena Frankenbergerová, která svou minulost maskovala kandidaturou za TOP 09. Nezávidím věru obyvatelům Prahy 13, že jejich „novým“ starostou je David Vodrážka. Vyloženě roztomilá je situace na Praze 1, kde ještě přežívají zbytky posledních voličů Věcí veřejných. Snad už v tomto volebním období vzniknou konečně díky zastupitelce Kateřině Klasnové ony „stezky pro blondýny“. V opačném případě se bude muset manželka Víta Bárty naučit chodit na podpatcích.

Abych pořád jen nelamentovala, musím přiznat, že se najdou mezi zastupiteli i výjimky. Zvolení do funkce z celého srdce přeji Jiřímu Dienstbierovi, Václavu Krásovi (Praha 17), a třem kandidátům SZ na Praze 6 - Petře Kolínské, Martinu Skalskému a Antonínu Nechvátalovi.

Máme se proč radovat? Čáastečně ano, protože obyvatelé mnohých měst dokázali, že jsou schopni postavit se nevhodným praktikám kompromitovaných politiků, a založili hnutí, která volby s přehledem vyhrála. Důvodem k radosti určitě nemůže být nízká účast v komunálních volbách. Petr Pithart ve své nejznámější knize Obrana politiky píše, že demokracie s nezájmem voličů počítá, de facto jej i podporuje. Ve stavu, kdy by se o politiku všichni aktivně zajímali, by bylo totiž velice těžké dojít k nějakému konsenzu. Navíc nízká volební účast může signalizovat i fungující politický systém, k němuž se voliči nevyjadřují, protože na něm není co měnit. Velice ráda bych doufala, že většina lidí k volbám nešla z důvodu nějaké záslužné a smysluplné činnosti. Obávám se však, že někteří prostě jen zůstali sedět u televize.

Zpět

Diskusní téma: Máme se radovat? (Kristýna Opletalová)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.