Z hlavy na nohy!

Dotáhnout věci do konce

22.07.2010 14:06

Proč nebylo vyšetřování mnoha závažných kauz (propad tunelu Blanka, vražda Mrázka) dotaženo do konce? Je to náhoda? Nebo měl někdo zájem na tom, aby byly shozeny ze stolu? Má vůbec smysl některé starší případy vyšetřovat? Jste rádi, že byla prokurátorka Brožová-Piolednová nakonec přece jen odsouzena?

Zpět

Diskusní téma: Dotáhnout věci do konce

Datum
Vložil
Titulek

když už, tak do konce

Nemám ráda, když lidé něco vzdají. A nesnáším hloupá odůvodnění. Dodnes nechápu argument, že propady tunelu Blanka nebyly nebezpečné, protože ve chvíli propadu nebylo v okolí více jak sedm lidí. Znamená to tedy, že sedm lidí může klidně zemřít, ale osm už ne? A proč zrovna sedm? J8 jsem si tedy vždycky myslela, že každý lidský život má cenu.

Co se týče případu s Brožovou Polednovou, souhlasím s odsouzením, třebaže po tolika letech. Lidé to kritizují a říkají, že ji měli odsoudit dříve, ale pochybuji, že znají náročnost celého případu.

Jednak byl problém s promlčecí lhůtou. Za komunismu samozřejmě nemohla být Brožová-Polednová odsouzena a nepromlčitelnost komunistických zločinů byla do právního řádu inkorporována až v roce 1999, kdy (podle některých právníků) už byl případ promlčen.

Dále bylo náročné najít trestní zákoník, podle kterého se bude postupovat. Trestné činy se mají posuzovat podle zákonů, které platily v době, kdy byl čin vykonán. Kdyby se však toto aplikovalo na případ Brožové-Polednové, tak by odsouzená být nemohla, protože nepřekročila komunistické zákony. A zákon o protiprávnosti komunistického režimu byl přijat až v roce 1993. Major, který obvinil Brožovou-Polednovou jako poslední žijící prokurátorku, to udělal v roce 1996, tudíž relativně brzy.

Řízení začalo u městského soudu, potom bylo u vrchního soudu, nakonec bylo řízení obnoveno po dovolání státní zástupkyně. Brožová-Polednová byla souzena na základě trestního zákoníku z roku 1852. Podle tohoto kodexu ji měl čekat treest smrti, který naše současná legislativa nepřipouští. To tedy znamenalo další komplikace.

Po odsouzení v září 2008 žádala bývalá prokurátorka ještě prezidenta o milost a v roce 2009 se její advokátka odvolala k Ústavnímu soudu. Proto nastoupila Brožová-Polednová k výkonu trestu až v březnu 2009, ve věku 88 let. S největší pravděpodobností se konce trestu nedožije-při propuštění by jí mělo být 94 let. Z určitého pohledu je to drsné věznit takto starého člověka, na druhou stranu je to přiměřený trest

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.