Z hlavy na nohy!

Politické námluvy (Kristýna Opletalová)

19.04.2010 00:33

Jak se pomalu, ale jistě bliží volby, začala jsem si všímat, jakým způsobem se nás politici snaží zaujmout. Jedni slibují vysoké důchody a sociální dávky, druzí se ohánějí slovem řešení. Toho, kdo pamatuje alespoň jedny z předešlých voleb, to nijak nepřekvapí. Přesto ale můžeme říci, že letošní „námluvy“ jsou něčím jedinečné.

Hitem se staly tzv. antikampaně založené na zesměšnění nepřítele. Naše cesty jsou v důsledku toho lemovány billboardy ODS namířenými proti ČSSD a naopak. Opravdu bych ráda věděla, k čemu je taková věc dobrá, když voliči zesměšňované strany názor stejně nezmění. Dokáží-li současní politici pouze útočit na své rivaly, pak je něco v nepořádku. Navíc považuji hašteření dvou největších stran za naprosto zbytečné ve chvíli, kdy už nikdo nechce volit menší zlo a raději se poohlíží po alternativě v podobě malé strany.

Další novinkou je oslovování voličů pomocí sociální sítě Facebook. Takovou formu předvolební kampaně neuznávám z jednoho prostého důvodu. Když lidé před dvaceti lety cinkali klíči na Václavském náměstí, nedělali to jen proto, aby projevili nesouhlas s vládou komunistů. Chtěli také konečně žít tak, jak se žilo na západ od naší země. A v neposlední řadě cinkali klíči od svých domovů na důkaz toho, že si přejí opětovný vznik soukromého vlastnictví. Toužili po svobodných volbách, a tím pádem i po ochraně soukromí. Neexistence tajných voleb před rokem 1989 znamenala v praxi, že si mohl každý ověřit, jak volil jeho soused. Kdyby se někdo nedostavil k volbám nebo by se nezúčastnil prvomájového průvodu, okamžitě by to věděla celá obec. To všechno vyburcovalo náš národ k boji za svobodu. Ptám se tedy, proč se dnes politici dobrovolně vzdávají soukromí prostřednictvím internetu a dopouštějí se nežádaného exhibicionismu.

Jak vypadá antikampaň v praxi, jsme se mohli nedávno poučit v pořadu Otázky Václava Moravce při duelu Jiřího Paroubka a Petra Nečase. Nejdramatičtější část, při níž se dvě diametrálně odlišné postavy české politické scény přely, kdo více zadlužil naši republiku, okomentoval moderátor pohotově a výstižně. Zeptal se, zda je takové chování výsledkem usilovné práce jejich poradců. Odpověď však nedostal. Jak Paroubek, jehož nebylo přes plakát s mírou zadlužení málem ani vidět, tak upřímně rozhořčený Nečas nebyli najednou schopni slova. Přitom jen o pár sekund dříve se hádali tak nahlas, že Moravce vůbec nebylo slyšet. Ten si chvílemi sám pro sebe posteskl, že s sebou bohužel žádný plakát nemá, což se nesetkalo ani u jednoho z hostů s pochopením. Nemůžeme se na ně koneckonců zlobit, měli jiné starosti. Půjčovali si kalkulačku a vzájemně si vyhrožovali předložením maturitního vysvědčení z matematiky. Myslím, že naposledy jsem něco podobného zažila jako malé dítě při diskusi Václava Klause s Milošem Zemanem. Tam se náš současný prezident jal rozebírat náramkové hodinky na jednotlivé součástky, aby svému protivníkovi ukázal, jak moc jeho slovy pohrdá. „Souboj“ Paroubka s Nečasem mě pobavil a rozesmutnil zároveň. Třebaže mám jasno, kterému z výše uvedených bych dala hlas, nestranný pozorovatel by mohl konstatovat, že neustálými hloupými narážkami se znemožnili oba politici přibližně stejně.

Když nad tím tak přemýšlím, napadá mě, že naší zemi, plné antikampaní, by možná pomohl australský jednokolový volební systém absolutní většiny. V něm lidé zaškrtávají na kandidátních listinách 3 preference. Nenajde-li se v prvním sčítání žádný kandidát s nadpoloviční většinou hlasů, vyškrtne se nejhorší z kandidátů a jeho hlasy se přerozdělují. Takto se postupuje tak dlouho, dokud se nenajde vítěz. Australské hlasování má hned dvě výhody - nedochází při něm k propadání hlasů a nikdy v něm nemůže zvítězit strana s velkým počtem přívrženců i nepřátel.

Ani změna volebního systému by však nevyřešila to hlavní - nevhodnou předvolební kampaň. Ta by totiž získala jinou podobu jedině v případě, že by se naši politici přestali chovat jako malé děti a místo upozorňování na vady jiných by nabízeli vlastní přednosti. 

Zpět

Diskusní téma: Politické námluvy (Kristýna Opletalová)

Datum
Vložil
Titulek

Australský systém

Australský volební systém má i jiné specifikum. Volební právo je v něm sice všeobecné, rovné atd. ale také povinné. Tj. kdo nevolí, dostane pokutu. Zajímavá novinka, která by vyřešila problém s volební účastní. Ovšem jsou zde i negativa...

Datum
Vložil
Titulek

Re: Australský systém

Díky za doplnění. Na tu volební povinnost, která je i na Novém Zélandě, v Řecku nebo Turecku, jsem zapomněla, respektive mi to při psaní článku nevytanulo na mysli. Navíc to by bylo na samostatniou diskusi, za mají být volby povinné. Možná bychom se i shodli na tom, že volby mají být povinné, problém by však byl, jakým způsobem mají být sankcionováni ti, kteří k volbám nepřijdou. Jaký smysl by měly povinné volby bez sankce? Na druhou stranu některé přísnější (a účinnější) sankce by byly ve své podstatě neslučitelné s principy demokratického právního státu. Jak to vyřešit? V některých zemích se to řeší morálním odsouzením toho, kdo k volbám nepřijde. Naše morálka ale vzala v posledních letech za své a já mám pocit, že dnes by se něčemu takovému každý akorát vysmál.

Datum
Vložil
Titulek

Ti dva za to nemůžou

Antikampaň je taky kampaň. Je to prostě volba té či oné strany, jak se bude prezentovat. Efektivnost je pravda nejistá, ale co. Není nutné se rozčilovat nad nedělními OVM, které jsou dnes už jen veselohrou k obědu. Daleko víc než politická scéna, nad kterou se tu všichni neustále pohoršují, mě znepokojují běžní občané. Před dvaceti lety sice kde kdo zvonil pro kde co, ale v kontextu dneška je nesmyslné se na onu euforii cinkaní odkazovat. Většina zvonila, protože zvonil ten před ním. To je to, co přetrvalo, a v tom je i dnes ono nebezpečí. Lidé jsou masa, obávám se, že veskrze masa, která nechce přemýšlet. Společnost je tak trochu deformovaná. Je tvořena sobeckými jednotkami, které ovšem vyžadují podporu od okolí... Nechci tu dlouze plivat na prostý lid, jen mi přijde, že politici nejsou nějací speciální zloduši, úlisní hadi a sprostí nabubřelci, jsou to jen běžní občané, kterým se do ruky dostala sladká moc. Nejstrašnějším faktem je, že značná část národa je tvořen těmito potenciálními politiky.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Ti dva za to nemůžou

Ahoj, díky za zpětnou vazbu ve formě reakce. Souhlasím s tím, že každá strana má právo rozhodnout se pro antikampaň. Přece jen se mi ale zdá, že v poslední době máme těch antikampaní nějak moc:-) Obecně jsem proti billboardům jako takovým. Domnívám se, že rozptylují řidiče. Pro ten billboard s plži, mlži a hlavonožci to platí dvakrát. Neřídím, avšak jsem přesvědčená, že bych se vybourala, kdybych to viděla:-) Navíc vnímám ODS jako stranu, která má v současné době tak špatnou reputaci, že by měla být raději zticha.

Co se týče Otázek Václava Moravce, musím říct, že už mě párkrát napadla paralela s dřívějším pořadem TV Nova Volejte řediteli. Tento skvost vysílali také v době oběda, a když tam Vladimír Železný předčítal dopisy všelijakých žen pochvalujících si seriály, bavila jsem se přibližně stejně jako při nedávném duelu Jiřího Paroubka s Petrem Nečasem. Nicméně Václava Moravce velice uznávám a obdivuji za jeho schopnosti.

Běžní občané mi také dělají starosti. Jsem členem Společenství vlastníků, v němž jsem v poslední době svědkem mnoha odporných činů srovnatelných s jednáním našich politických "elit". Věřím, že to, co člověk vidí kolem sebe(hloupá nedorozumění, intriky, závist atd.) , se děje i v Parlamentu. Chystám o tom článek...

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.