Z hlavy na nohy!

Jak hlasovat

26.09.2010 21:32

Komunálních voleb se obvykle účastní méně lidí než voleb sněmovních. Domníváme se, že je to škoda. Abychom Vás povzbudili k účasti, připravili jsme stručný přehled kandidátů.

Úvodem vysvětlíme způsob hlasování. Volič má tři možnosti jak upravit kandidátní listinu. Pravděpodobně nejpopulárnější variantou je zaškrtnutí jedné politické strany. V takovém případě respektujeme pořadí jednotlivých kandidátů na kandidátní listině námi vybrané strany. Pokud s tímto pořadím nesouhlasíme nebo chceme podpořit spíše jednotlivé kandidáty, můžeme zaškrtnout tolik kandidátů, kolik jich má být zvoleno v daném obvodě (počet bude uveden na hlasovacím lístku). Třetí varianta nám umožňuje oba předchozí postupy kombinovat. Zaškrtneme tedy jak politickou stranu, tak jednotlivé kandidáty (z jakékoliv strany). Opět ale musíme vzít do úvahy počet kandidátů, kteří budou v daném obvodě zvoleni. Zaškrtneme-li v obvodě, kde má být zvoleno deset kandidátů, stranu ODS a pět libovolných kandidátů ze Strany zelených, dáváme hlas pěti vybraným kandidátům ze Strany zelených a prvním pěti kandidátům z ODS.

Nezapomeňte, že Praha je tentokrát rozdělena do sedmi volebních obvodů. Tuto změnu prosadila ODS, přestože Pavel Bém se v Moravcových otázkách na jaře dušoval, že něco takového se určitě nestane. Nečasova strana si od rozšíření počtu obvodů slibuje větší šance na úspěch. Nevím, zda jsou jejich výpočty správné, či nikoliv. Pro nás voliče to ale znamená, že budeme moci hlasovat pouze pro kandidáty v místě svého bydliště. Rozdělení Prahy do obvodů je následující:

volební obvod I. - Praha 1, Praha 6, Praha 17, Zličín, Přední Kopanina, Nebušice, Lysolaje, Suchdol

volební obvod II. - Praha 5, Praha 13, Řeporyje, Slivenec, Velká Chuchle, Lochkov, Praha 16, Zbraslav, Lipence

volební obvod III. - Praha 4, Praha 12

volební obvod IV. - Praha 7, Praha 8, Troja, Dolní Chabry, Březiněves, Čakovice, Praha 18, Ďáblice

volební obvod V. - Praha 2, Praha 3, Praha 9, Praha 19, Vinoř, Satalice

volební obvod VI. - Praha 10, Praha 14, Praha 20, Dolní Počernice, Štěrboholy

volební obvod VII. - Praha 11, Praha 15, Praha 21, Praha 22, Dolní Měcholupy, Petrovice, Křeslice, Újezd, Šeberov, Kunratice, Libuš, Benice, Dubeč, Běchovice, Koloděje, Klánovice, Kolovraty, Nedvězí, Královice

Ještě než Vám představíme kandidátní listiny jednotlivých politických stran, dovolíme si Vám udělit malou radu. Nepodceňujte význam komunálních voleb. Vítězný kandidát bude rozhodovat o mnoha věcech týkajících se Vaší obce. Velké množství poslanců a senátorů se rekrutuje z řad komunálních politiků. Příkladem je současný primátor a poslanec Pavel Bém nebo bývalý místopředseda ODS David Vodrážka.

Zpět

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.