Z hlavy na nohy!

Hospodářská krize

22.07.2010 14:15

Zažíváme skutečně období hluboké krize nebo se jedná o výmysl médií? Jak zasáhla krize Vás? Věříte, že krize brzy skončí? Jak byste krizi řešili Vy-úspornými opatřeními nebo spíše povzbuzením ekonomiky po vzoru keynesiánů?

Zpět

Diskusní téma: Hospodářská krize

Datum
Vložil
Titulek

podivná krize

Tahle krize mi přijde hlavně podivná. Přirovnáváme ji k té, co začala v roce 1929, a přitom tentokrát nikdo neumírá hlady. Ti, kdo prožívají krizi, vůbec nevypadají chudě. Krize se neprojevuje tím, že by lidé neměli co na sebe a neměli co jíst; to je trochu nepochopitelné.

Ve všech učebnicích ekonomie se píše, že krize je jednou ze čtyř fází ekonomického cyklu a že je to ozdravný proces, který vyřadí z trhu špatné firmy. Současná situace ale zatím moc nenahrává nějakému vyléčení ekonomiky a působí to, jako kdyby většina společností neměla šanci krizi ustát.

Možná hlavně někteří lidé nejsou schopni ji ustát nebo změnit své životní návyky. Nejsem ekonom, ale laicky odhaduji, že v době krize by se mělo šetřit, i když by se to nemělo přehánět a neměla by se v lidech povzbuzovat představa, že všechny banky zkrachují. Pak totiž nebudou do ničeho investovat, což také nepomůže.

Problém je však v lidech. Kdyby si tolik nezvykli na luxus a možnost mít všechno hned, dala by se krize řešit klasicky šetřením. Ekonom Tomáš Sedláček říká, že dříve lidé žili a uvažovali jinak. Přes zimu si nechávali na půdě zrní nebo nějaké zásoby a věděli, že na ně za žádných okolností nesmí sáhnout. Bylo lepší, když během zimy umřela část rodiny než kdyby později zemřeli všichni, protože neměli z čeho zasít. V Ekomonii dobra a zla připomíná i židovský způsob hospodaření s půdou-to, že se půda jednou za asi 7 let vracela k majiteli a odvádění desátků. To už je pro nás dnes úplně nemyslitelné. Dostali jsme se v tom svém "pokroku" do naprosto zvráceného stavu, kdy rodina má dvě auta, dvě televize,značkové oblečení a spoustu dalších hloupostí, ale nemá peníze na zaplacení účtů. Navíc se všichni tváříme, že je to tak normální. Kdo se kdy ohradil proti reklamám, které milionkrát denně člověka vyzývají k půjčkám?

Krize mě zasáhla minimálně. Je to znát na "akorát" na tom, že není lehké sehnat práci.

Věřím, že krize by mohla skončit do dvou let, ale vyžaduje to změnu chování lidí. A ta se zatím nekoná viz žaloby podané na spořitelny kvůli snížení státní podpory u stavebního spoření. To je něco, co vůbec nedokážu pochopit. Stavební spoření je absolutně nejvýhodnější spoření v celé zemi a lidé by mohli být rádi, že doteď dostávali vysokou státní podporu, a neměli by protestovat proti tomu, že teď bude nižší. Sama stavební spoření mám a v životě by mě nenapadlo stěžovat si na snížení státní podpory. Ti lidé musí být strašně pitomí, když si neumí spočítat, že se to vylatí i bez státní podpory. Vsadím se, že peníze mají jinak na běžném účtu, ze kterého jim každý měsíc mizí spousta peněz kvůli nesmyslným poplatkům. Hlavně že to jim nevadí a banku nežalují...

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.