Z hlavy na nohy!

Bába, babi nebo babička? (Kristýna Opletalová)

04.05.2010 21:49

Už je to tady. Rozhodla jsem se, že napíšu o všude přetřásaném a všemi diskutovaném videu. Patřím k půl milionu lidí, kteří na kanálu YouTube zhlédli předvolební agitaci Marty Issové a Jiřího Mádla s názvem Přemluv bábu, a stále jsem se z toho plně nevzpamatovala. 

Přemýšlím, co bych tak mohla celému dílu vytknout. Že s námi Issová mluví jako učitelka s dětmi? My, školou stále ještě povinní, jsme na takové jednání zvyklí, takže v pořádku. Že je v klipu použito, ač „vypípáno“, sprosté slovo? Jsem přesvědčena, že vulgarismy a další projevy ležérnosti, až nevázanosti by se měly používat při neformální komunikaci, dnes tím však nikoho neokouzlím. Žijeme přeci v době, kdy se běžně píská na prsty a prostředníčkem se ukazuje, že „Kalousek je jednička“. 

Mně na tom všem nejvíce vadí zjednodušování a domněnky založené na předsudcích. Nevěřím, že levici volí jen staří lidé z venkova. Znám i mladé lidi z města, kteří jsou nadšení pro levicové strany. Můžeme se o tom koneckonců přesvědčit v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál, kde oranžově oděnou část publika tvoří často velice mladé tváře. 

Když už jsme u té levice a pravice, mám jednu připomínku. Podle autorů se zdravíme pravou rukou, zatímco levou si vytíráme zadek. Probírala jsem to s několika lidmi ve svém okolí a zjistila jsem, že všichni z nich stejně jako já provádějí hygienu pravou rukou. Je to náhoda? 

Netuším, zda je někdo natolik odvážný, aby si koupil jízdenku na vlak a skutečně vyrazil za svými prarodiči s úmyslem přemluvit je. Obávám se ale, že by případný odvážlivec mohl být nemile překvapen dědečkem a babičkou, kteří už dávno klip viděli a na návštěvu svých vnoučat se připravili. Zdá se mi, že celý projekt seniory podceňuje. Někteří z nich jsou aktivní a o informační technologie se zajímají, eventuálně ještě pracují a přicházejí tedy s internetem nevyhnutelně do styku v kanceláři. 

Nejspíše nemá smysl pohoršovat se nad záměnou Milana Kundery s ženským přirozením nebo nad slibem herců, že přemluvíme-li bábu, dostaneme za odměnu porno. Pochopila jsem samozřejmě nadsazenost klipu, nejsem si jen jistá, zda ji bez problémů odhalí i naši starší spoluobčané. Mnozí z nich jsou osamělí, přecitlivělí a konzervativní. Nedivila bych se, kdyby se ve výsledku místo změny politické orientace jen utvrdili v sympatiích k již dříve oblíbené straně. Copak Issová a Mádl nemají (nebo neměli) prarodiče? Copak nevědí, že každý starý člověk má své „vrtochy“, své vzpomínky, své názory? 

Nemůžeme nikoho přemluvit, aby volil stejnou stranu jako my. Můžeme s ním jen diskutovat a snažit se jej přimět k většímu zájmu o politiku. Doslechnou-li se ti, s nimiž chceme polemizovat, že o nich říkáme: „zatímco oni si v klidu umřou“, tak nejen že je nepřemluvíme, ale ještě je odradíme od jakéhokoliv rozhovoru. 

Mnohem smysluplnější by byl klip vyzývající mladé lidi k účasti ve volbách. Z průzkumů totiž vyplývá, že počet nových voličů, tedy těch, kteří budou letos volit poprvé, se kryje s rozdílem mezi dvěma nejúspěšnějšími stranami v minulých volbách. Kdyby většina mladých zavítala k volebním urnám, výsledek voleb by se konečně podobal více konsenzu společnosti než rozmaru určité skupiny lidí. 

 

Video, o kterém se povídá

Zpět

Diskusní téma: Bába, babi nebo babička?

Datum
Vložil
Titulek

Kontroverze

Nějak ještě úplně nevím, co si o videu myslet. Stejně jako Kristýna mám pocit, že to je trochu příliš vulgární. V rozhovoru pro poslední číslo Respektu Jiří Mádl s Klárou Issovou řekli, že jim šlo v první řadě o to zaujmout mladé voliče a dostat je k volbám. Snaha zaujmout, řekla bych, se zdařila. Co se týče obsahu, je sice silně zjednodušen, ale v hlavních rysech se asi nebude příliš lišit od mainstreamového uvažování. Přístup k videu a jeho výsledný efekt na starší lidi (kteří sice nebyli cílovou skupinou, ale jistě se jich týká) může být dvojí. Ti, kteří volí pravici, si sílu těchto "argumentů" jistě uvědomují a tím pádem se jich nedotkne. Ti s opačným názorem se pravděpodobně urazí a to celkem oprávněně- toto není pozvánka do diskuse, ale naprosto dehonestující přístup, proti kterému se nedá adresně bránit. Sama bych se jistě neodvážila důrazně přemlouvat svou babičku, ať již video viděla, nebo ne. Zkouším to decentně již několik let, ukazuji na to dobré, co pro ni současný systém skýtá (teď jí například vraceli přeplatek za léky nad limit 2500Kč), ale nemá to příliš cenu, spíš se bojím, že dostane infarkt. Nedávno jsem také vedla politický boj u svých příbuzných v jednom jihočeském městě. Stála jsem sice v podstatě sama proti velké přesile, ale myslím, že toto má mnohem větší smysl než agitovat u prarodičů, kteří pravděpodobně budou mnohem více "zakouslí". Nemáme pouze prarodiče, ale i spoustu tetiček, strýčků, bratranců, spolupracovníků a spolužáků, se kterými můžeme mluvit o tom, koho kdo bude volit a proč. Zdaleka totiž není pravda, že levici volí pouze ta skupina, kterou vypíchli Mádl s Issovou. Každopádně doufám, toto video splní svůj účel a mladí půjdou k volbám.

Datum
Vložil
Titulek

Re: Kontroverze

Pardon, Issová je samozřejmě Martha a v poslední větě si prosím domyslete po čárce ŽE.

Datum
Vložil
Titulek

nevíte? tak to sorry

Pardon s tou chybou, inu, bylo pozdě a já já se zkrátka vymlouvám, aby to nevypadalo, že jsem úplně pitomý.

A víš, co je zajímavé? Kolik důchodců vůbec netuší, jak to s těmi důchody nakonec je. Několikrát jsem se setkal s tím, že jsou přesvědčeni, že odváděním sociálního pojištění si na důchod spořili, teď čerpají z našetřených peněz, no a stát na tom nakonec profituje, protože spousta se důchodu vůbec nedožije. Teda ne že bych dělal tour středočeským krajem po domovech důchodců, ale občas s někým prostě mluvím - a nestačím se divit.

Datum
Vložil
Titulek

Re: nevíte? tak to sorry

Vlastně bych s žádnými lidmi vůbec neměl mluvit, ale to je druhý.

Datum
Vložil
Titulek

ale tak už!

Děcka, levou nebo pravou, hlavně toaletním papírem! Jinak Issomádl spot už je fakt pasé. No co, většina lidí se bavila, část se styděla, a ti starci a báby už to stejně zapomněli. Pořád je lepší, když je lid pohoršen umělcem (od nějž se jistá míra kontroverze očekává), než když je pohoršen politikem. A to se děje pořád. Ale co, stejně to zas zapomeneme. Všichni jsme totiž báby z vesnice.

P.S. Návrh na článek: Sobotka je s tou boulí pořád v nemocnici. Co tam dělá?

Datum
Vložil
Titulek

Re: ale tak už!

No tak moment, Adame, je vidět, že jsi na vesnici dlouhá léta nežil. A ještě si klidně utneš tu roztomilou debatu!

Luděk Sobota je v nemocnici?

Datum
Vložil
Titulek

pře mluvy

Inu, nechci se pouštět do dalekosáhlých spekulací, ale když už člověk jednou je, tak má koukat, aby diskutoval: nemyslím, že je primárním účelem přimět vnoučata, aby přemlouvala prarodiče. Ostatně to by se dalo vyřešit poměrně lepší radou, jako tomu bylo tuším v Polsku, totiž nabádat k uložení OP prarodiče ve dny voleb na nějaké dobře střežené, leč utajené místo. Přemluv bábu snad není smysluplný klip vyzývající k účasti ve volbách, i když možná nepřímo? Naopak, je, a je dokonce víc, totiž vyjádření mladých a poměrně populárních lidí k politice, a to je - pravice, levice, to je fuk - víc než oceněníhodné (když vynecháme patos typu Manifestace svobody slova). Podružnosti (až na to, že mi sebrali vtip s kunderou) vynechme, nikoho nezajímá, jestli se pod to podepíšeme, nebo je to na náš vkus příliš přímočaré, zjednodušující a pramálo intelektuálské..

Datum
Vložil
Titulek

přemluvit či nepřemluvit?

Ahoj, Honzo, už jsme to rozebírali včera, ale tak, abychom tady sehráli menší divadlo pro případné čtenáře nebo aby si někdo nemyslel, že na to nebudu reagovat...Taky doufám, že primárním účelem není přimět mladé k přemlouvání prarodičů. Potom ale možná nechápu, proč se to jmenuje Přemluv bábu. To nemluvím o tom, že máme i jiná oslovení-např. babička a ta znějí mnohem lépe. Rovněž jsem ráda, že se mladí vyjadřují k politice. Že to dělají svérazným, až nevhodným způsobem, je podružné, já vím...Tak jako tak si ale nemůžu pomoct a bojím se reakcí starší generace. Snad jsem v některých ohledech na dnešní dobu příliš konzervativní, nemůžu se však zbavit pocitu, že urážky (nebo cokoliv, co by mohlo být jako urážky staršími lidmi chápáno) nám vztahy se starší částí naší populace příliš nezlepší.

Datum
Vložil
Titulek

Re: přemluvit či nepřemluvit?

Počkej, ale bábo, to je spíš normální než pejorativní oslovení, ne? (Krom toho babička je fakt šílená zdrobnělinka, která s sebou vleče taky jisté konotace, pro změnu vrcholně kýčovité.) Když se to tak vezme, oni předpokládají jistou průměrnou úroveň chápavosti, které podřizují srozumitelnost svého sdělení (ponechme stranou, čí úroveň chápavosti to třeba nakonec je), zatímco Ty předpokládáš, že co prarodič, to vztahovačný suchar, nebo se pletu?

Datum
Vložil
Titulek

Re: Re: přemluvit či nepřemluvit?

Máš pravdu, že bába je relativně normální slovo, ale v tomhle kontexu to nepůsobí zrovna slušně...Ne, každý starý člověk není suchar. Pavla, naše učitelka na tancování, je duší snad dvacetiletá. Stejně tak jedna z mých babiček. Pak jsou ale staří lidé, kteří jsou skutečně myšlenkami ještě v té dřívější době. Vzhledem k tomu, že v jejich věku je úspěch mít živé přátele, tak žijí sami, protože jejich partner už je po smrti. Celé dny tráví o samotě nebo s dalšími starými lidmi. Občas truchlí, občas vzpomínají...Někdy jsou samozřejmě také veselí, ale těch důvodů k radosti mají mnohem méně než my. Myslím, že až my budeme staří, některé věci nám prostě vadit budou. Možná to budou věci úplně jiného typu, ale určitě nebudeme lhostejní k tomu, jak se o nás mluví a smýšlí.

1 | 2 >>

Vyhledávání

Naruby! © 2010 Všechna práva vyhrazena.